fbpx
toilnmoil-logo-blk

Bæredygtige designs og grønne materialer

Vi må bare erkende, at det ikke er nok at vælge bæredygtige råmaterialer, vi skal forsøge at indtænke grønne tiltag i hele værdikæden, før det virkelig batter noget på CO2-kontoen.

READ
MORE

TO THE POST

Bæredygtige designs og grønne materialer

I TOIL ‘N’ MOIL har vi måtte træffe nogle afgørende valg i forhold til blandt andet design og materialer. Det er absolut ikke tilfældigt, at vores sortiment er smalt og minimalistisk. Hvorfor, vil jeg komme lidt nærmere ind på.

Den berømte designfase

Det er ikke helt ligegyldigt, hvordan man vælger at gribe designfasen an, når man samtidig gerne vil gøre det så bæredygtigt som muligt. Hos TOIL ‘N’ MOIL har vi bl.a. valgt at inddrage egne medarbejdere – medarbejdere, som arbejder i produktionen – for at få deres besyv med. Og det har faktisk vist sig at være ret afgørende for bl.a. designet af vores bukser. Vi bad nemlig medarbejderne om at vurdere, hvor mange lommer de ville kunne undvære. For hvor mange lommer har man egentlig behov for, og hvilke er bare nice-to-have? Det er jo som sådan ikke noget man tænker over, før man bliver spurgt. Flere af de lommer som var på personalets daværende bukser, blev ikke brugt. Det var altså stof, som ikke var nødvendig at bruge ressourcer på. Et godt eksempel er en ganske almindelig vinterjakke – jeg er næsten sikker på, at du ikke bruger alle lommerne i din vinterjakke – rigtigt?

Ved at gennemgå designet med vores medarbejdere har vi sparet stof, tråd, lynlåse, reflekser, knapper og velcro. Alt sammen materialer som kræver tid og ressourcer.

Måske har du også lagt mærke til, at vores kollektion er præget af bestemte farver – sort, hvid, navy, grå og orange? Det er et bevidst valg for ikke at lade os påvirke af tidens trends og tendenser. Vi har valgt nogle farver, som ikke “går af mode”, og som ikke er styret af sæson eller årstider. Det gør, at vi ikke skal producere flere kollektioner om året, og vi frister dermed heller ikke til overforbrug – eller skynd-dig-at-køb-vi-har-snart-udsolgt-kulturen.

Vores sortiment er som nævnt smalt og lige til at gå til. Der er ikke så mange dikkedarer. Vi har udvalgt de produkter, som vi mener, man har behov for på en arbejdsplads. Ikke mere. Ikke mindre. Det valg kan af og til bide os bagi, men vi tror på, at vi skal ændre vores tilgang til vores forbrug, før der virkelig kan ske noget i tekstilbranchen.

Råmaterialer har selvsagt været afgørende for vores design. Vi har valgt at arbejde med økologisk bomuld, som er et organisk materiale, der er blidt og blødt mod huden. Selvom der stadig bruges en del  vand i produktionen af økologisk bomuld, er det stadig et bedre og grønnere valg frem for f.eks. ny polyester, som fremstilles kemisk. Læs mere om bomuld i vores tidligere blogindlæg her.

I producerer jo bare nyt tøj, men hvad med al affaldet?

I designet har vi gjort os store overvejelser i forhold til, hvad vi skal stille op med tøjet, når det er brugt. Det er ikke nok for os at sælge tøjet, vi vil også gerne forlænge dets levetid. Og her spiller den økologiske bomuld en vigtig rolle. Jo højere % bomuld vi har i vores tøj, des nemmere er det at genanvende fibrene og spinne ny tråd (læs om processen her). Vi har derfor så høj bomuldsprocent i vores tøj som muligt – noget er 100% økologisk bomuld.

Selvom vi producerer nyt tøj, tager vi ansvar for arbejdstøjet i al den tid, det eksisterer. Når tøjet er brugt, kan det leveres tilbage til os, og vi vil behandle det alt efter, hvilken tilstand det er i. Hvis du er interesseret i at høre mere om retursystemet, kan du læse mere her.

Selvom vi forsøger at indtænke grønne tiltag i hele vores værdikæde, er vi stadig ikke i mål. Vi er altid åbne for nye idéer, grønne tiltag og bedre løsninger. Det er en proces, som hele tiden forandrer sig. Og heldigvis for det.

footer-tm-logo
cotton-icon

100% organic cotton - a pure product made from natural seeds without use of pesticides or other harmful chemicals.

hypoalliergenic-icon

Hypoallergenic - organic cotton is naturally hypoallergenic resilient and gentle on the skin.