fbpx
toilnmoil-logo-blk

GOTS-hvad-for-noget?

Det kan være næsten umuligt at finde rundt i certificerings-junglen og alle de klassificeringer, man i dag ser på bl.a. tøj, fødevarer, husholdningsartikler og møbler. Jeg har i dette blogindlæg forsøgt at belyse nogle af de mest kendte klassificeringer samt hvad, du skal være opmærksom på, når du shopper. 

READ
MORE

TO THE POST

GOTS-hvad-for-noget?

Du har måske hørt om certificeringer som Svanemærket, OEKO-TEX og EU-Blomsten, men kender du til GOTS? Flere er blevet opmærksomme på vigtigheden i tøjets klassificeringer. De er med til at skabe tryghed, når man køber et bestemt produkt. Men de fleste ved nok ikke helt, hvad der egentligt ligger bag – og det forstår jeg godt. Det kan være super forvirrende at holde styr på de mange certificeringer, og det burde jo bare være let og ligetil som forbruger at vælge den, der lever op til ens krav.

Når man går efter de kendte klassificeringer som Svanemærket, OEKO-TEX, EU-Blomsten og GOTS, så har man allerede taget stilling. Det er et skridt på den grønne vej. Alle de nævnte certificeringer har nemlig det tilfælles, at de gerne vil værne om vores jord og sætte nogle retningslinjer op for, hvad der er “i orden”.

Er der farligt kemi i mit tøj?

Tekstilbranchen er generelt set den anden mest forurenende branche på verdensplan. Det skyldes bl.a. de mange kemikalier, som anvendes til at bearbejde råmaterialer, tråd og stof. Der sættes mange aftryk på jorden fra en bomuldsplante plantes til at den hænger som et stykke tøj i din garderobe. Det er bl.a. pesticider, så planten kan gro, kemikalier til at farve og bearbejde stoffet med og brændstof til at bringe tøjet til butikkerne. Alle de aftryk kan kontrolleres og minimeres ved bl.a. at gå efter de rigtige klassificeringer.

Nogle af stofferne kan være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og skadelige for forplantningsevnen. Kemikalierne kan ikke vaskes væk i vaskemaskinen, og det du vasker væk ryger ud i naturen. Jeg synes, at det er vanvittigt at tænke på, at nogen faktisk står med tekstilerne i hænderne, arbejder med kemikalierne hver dag og indånder dampene derfra.

Der findes et utal af stoffer i tekstiler, og du kan blive fri for de fleste ved at vælge tøj med omtanke. OEKO-TEX, Svanemærket, EU-blomsten og GOTS stiller høje krav til brugen af kemikalier og pesticider i tekstiler. Når du vælger tøj med en af disse mærkninger, kan du være sikker på, at tøjet ikke indeholder skadelig kemi. I mine øjne er valget rimelig tydeligt.

Tøj skal produceres under ordentlige forhold

Når det kommer til ansvarlig produktion af tøj, er der mange faktorer, som kan spille ind. Hvis du kigger på vaskemærket på det tøj, du har på nu, står der sikkert made in China, Taiwan, India eller Turkey. Det er nemlig nogle af de lande, hvor tekstilproduktionen er størst, og det er derfor også i de lande, hvor forholdene skal kontrolleres regelmæssigt. Det kan være svært at gennemskue produktionen i de lande. Ofte skal der store TV-udsendelser til at vise os, hvordan forholdene reelt ser ud. Måske husker du udsendelsen om børn og voksne, der farvede tekstiler for et stort kendt brand ved at vade rundt i kemikalierne? Eller hvad med udsendelsen om den store bomuldskatastrofe, der udtørrede verdens fjerdestørste sø Aralsøen?

Hvad kan de forskellige klassificeringer tilbyde mig?

Alle nævnte klassificeringer er med til at kontrollere forholdene i tekstilproduktionen. De gør virkelig en forskel for lokalområderne og vores planet. Svanemærket og EU-Blomsten er generelt set mest fokuserede på produktet end på sociale forhold, hvor f.eks. GOTS vægter både produktion, produkt og sociale forhold lige højt. Svanemærket og EU-blomsten stiller krav til forhold som: tvangsarbejde, børnearbejde, frit valg af fagforening, forbud mod diskrimination. GOTS ser udover nævnte punkter også på forhold som løn, arbejdstimer samt hygiejne og sikkerhed på arbejdspladsen. Derudover har GOTS krav til indpakningen af tøjet, som ikke må indeholde PVC. Prismærker (hang-tags) skal desuden være af genanvendte materialer.

OEKO-TEX er mere kompliceret i forhold til deres klassificeringer, da de har flere forskellige. Deres mest kendte klassificering er Standard 100 by OEKO-TEX. Den kan betragtes som din sikkerhed for, at produktet er fri for skadelige stoffer. Hvis du gerne vil være sikker på, at produktet er fri for skadelige stoffer, OG at de sociale forhold på fabrikkerne er i orden, skal du gå efter Made In Green by OEKO-TEX. Denne klassificering må anvendes på produkter, som lever op til både Standard 100 by OEKO-TEX, som ser på produktet, og SteP by OEKO-TEX, som ser på produktionen.

Danmark er et af de lande, hvor der virkelig er fokus på sundhedsskadelige kemikalier i tøj. Derfor er vi også blevet bedre til at sortere det værste fra. Det findes dog stadig i store mængder i butikkerne, og det er derfor op til os som forbrugere at stille krav til det tøj, vi vil gå i. Uden os sker der ingenting.

Vi er stolte forhandlere af GOTS-certificerede t-shirts, bukser, sweatshirts, poloer m.fl. Tag et kig, og bliv inspireret til en grønnere hverdag.

/Ida

footer-tm-logo
cotton-icon

100% organic cotton - a pure product made from natural seeds without use of pesticides or other harmful chemicals.

hypoalliergenic-icon

Hypoallergenic - organic cotton is naturally hypoallergenic resilient and gentle on the skin.